13 kombinacija namirnica koje će ubrzati proces mršavljenja

Da li jedete manje i menjate svoj režim ishrane kada želite da smršate pred leto? Da li ste znali da postoje kombinacije namirnica koje će vam više ubrzati proces mršavljenja nego da jedete manje? Niko ne voli ograničenja kada je reč o hrani. Ali postoje namirnice koje sagorevaju masne naslage, a koje u kombinaciji sa drugim namirnicama mogu znatno ubrzati proces mršavljenja. 

Ako ste se pitali kako da kominujete i koje namirnice treba kombinovati, ovaj tekst će vam pomoći.

Ovsena kaša + puter od kikirikija

ovsena kaša
puter od kikirikija

Zrna ovsa su jedna od najzdravijih – ne samo da su bez glutena, već su i odličan izvor bitnih vitamina, minerala, vlakana i antioksidanasa. Ovsena kaša sadrži beta-glukan, koji pomaže smanjenju holesterola i nivoa šećera u krvi i povećava osećaj sitosti.

Puter od kikirikija je zapravo pire napravljen od kikirikija. Sadrži oko 25% proteina, čineći ga odličnim vegetarijanskim izvorom proteina. Kao dodatak tome, sadrži malo ugljenih hidrata i dosta zdravih masti, pa se preporučuje osobama sa dijabetesom tipa 2 i onima koji su na dijeti sa malo ugljenih hidrata, na keto dijeti.

Šargarepa + tahini

šargarepa
tahini

Šargarepa važi za neverovatno zdravu namirnicu – sadrži oko 10% ugljenih hidrata, sadrži skrob, vlakna, i jednostavne šećere. Kao dodatak tome, odličan su izvor vitamina A u formi beta-karotena i dobar izvor nekoliko vitamina B, vitamina K i kalijuma. Kada je šargarepa glavni deo vašeg obroka, osećaćete sitost i smanjiti unos kalorija.

Tahini, koji je poznat i kao puter od susama, obezbeđuje širok spektar vitamina i minerala. Takođe je i odličan biljni protein, što je odličan izbor ako ste vegetarijanac ili postite. Vlakna u tahiniju dokazano smanjuju unos kalorija što ubrzava proces mršavljenja. 

Spanać + jabuka + đumbir

spanac
jabuka
djumbir

Spanać ima malo ugljenih hidrata, ali dosta rastvorljivih vlakana – to su vlakna koja dosta pomažu procesu varenja. Sadrži velike količine karotenoida, vitamina C, vitamina K, folne kiseline, gvožđa i kalcijuma. Takođe, spanać sadrži i visoke količine nitrata koji pomažu regulisanju krvnog pritiska.

Jabuke sadrže oko 85% vode, imaju nisku energetsku vrednost i malo kalorija, a sve to dokazano pomaže kod mršavljenja. Bogate su vlaknima, što povećava osećaj sitosti i smanjuje apetit, a samim tim ćete kontrolisati unos kalorija. 

Đumbir je veoma dobar antioksidans i uprzava proces pražnjenja, pa je odličan za one koji imaju problem sa varenjem ili imaju stomačne tegobe.

 

Smokve + brazilski orah

smokve
brazilski orah

Smokve su niskokalorične i ne sadrže masti, pa su odlična zamena za nezdrave grickalice. Bogate su vlaknima koja pomažu varenje i povećavaju osećaj sitosti. Odličan su antioksidans.

Brazilski orah je bogat vlaknima koja smanjuju holesterol. Takođe su odličan izvor antioksidansa selena, koji pomaže imunitetu i ubrzava metabolizam.

Ananas + sok od limete

ananas
limeta

Ananas ima malo kalorija i veliki sadržaj vode, pa je idealna zdrava gričkalica za mršavljenje. Bogat je vlaknima koja pomažu prolazak hrane kroz digestivni sistem i stimulišu oslobađanje želudačnih kiselina kako bi se hrana rastvorila.

Limeta ima dosta bitnih sastojaka koji pomažu mršavljenju i smanjuju unos hrane. Zahvaljući činjenici da sadrži limunsku kiselinu, pomaže telu da se brže oslobodi masnih naslaga i to efikasnije nego sa drugim namirnicama. 

 

Jaja + avokado

jaja
avokado

Jaja su puna važnih proteina koji su telu potrebni za razvoj. Daju telu energiju, stabilnost i osećaj sitosti. Odličan su naičin da se zdravo hranite, bez toga da pojedete mnogo kalorija, što je odličan način da smršate.

Avokado ima visoku nutritivnu vrednost i pomaže kontroli težine. Obezbeđuje dosta sastojaka koji održavaju visok nivo energije, a odlični su za zdravlje. 

Masline + paradajz

zdrave grickalice
paradajz

Masline su odličan izvor vlakana, obezbeđujući skoro 20% dnevnih potreba za vlaknima. Visok nivo unosa vlakana obezbeđuje adekvatno funkcionisanje sistema za varenje. Namirnice bogate blaknima čine da se osećate sitijim, pa se ne oslobađa grelin, hormon gladi, što pomaže pri mršavljenju.

Paradajz sadrži velike količine likopena, antioksidansa koji dosta pomaže sprečavanju pojavi raka. Sadrži dosta vitamina A, kalijuma i gvožđa. Svež paradajz sadrži nizak nivo ugljenih hidrata (4%).

Lubenica + balzamiko sirće

balzamiko

Zdravstvene prednosti lubenice uključuju prevenciju poremećaja bubrega, visokog krvnog pritiska, raka, dijabetesa, srčanih oboljenja, infarkta i impotencije. Sadrži samo 46 kalorija po porciji i sadrži 92% vode. Odlična je za mršavljenje. Bogata vitaminom C i vitaminom A. 

Balzamiko sirće ima visok sadržaj antioksidanasa, pa zbog toga ima dosta zdravstvenih prednosti, uključujući kontrolu dijabetesa, visokog krvnog pritiska, cirkulacije krvi i dobro je za prevenciju kamena u bubregu. 

Banane + spanać

banane
spanac

Glavne prednosti banana su: pomažu kod mršavljenja, smanjuju gojaznost, leče crevna oboljenja, oslobađaju konstipacije, i pomažu lečenju oboljenja kao što su dizenterija, anemija, tuberkuloza, artritis, i oboljenima bubrega i urinarnog trakta. Ne sadrže nikakve masnoče, a svaka banana otprilike sadrži 90 kalorija. 

Spanać je pun proteina koji se lako razgrađuje u aminokiseline u telu. Ovi proteini pomažu rastu i razvoju mišića. Ubrzava metabolizam i veoma je dobar za funkcionisanje celog organizma.

Losos + avokado

keto namirnice
avokado

Losos je odličan izbor obroka za one koji žele da smršaju, zbog visokog sadržaja proteina koji reguliše hormone koji utiču na apetit. Zahvaljujući činjenici da imaju dosta proteina, a malo kalorija, ubrzava metabolizam i zdrav je za mršavljenje.

Avokado je ranije opisan, a u kombinaciji sa lososom je odličan za mršavljenje.

Piletina + kajenska paprika (čili)

keto namirnice
kajenska paprika

Namirnice koje su bogate proteinima poznate su kao one koje efikasno utiču na smanjenje telesne težine. Mnoga istraživanja su pokazala da su ljudi koji paze na kilažu koristili pileće grudi češće u ishrani. TO je zbog toga što piletina ima malo kalorija, a dosta proteina.

Kajenska paprika je paprika koja se koristi za čili i pomaže kontroli apetita i pomaže telu da sagoreva kalorije. Paprika može vašem telu da obezbedi dosta hranljivih sastojaka, a pritom minimalno utiče na unos kalorija u toku dana.

Med + limun

limun

Idealna kombinacija za mršavljenje su med i limun.

Limunov sok ima moćna antibakterijska i antiseptička svojstva.

Med sadrži male količine esencijalnih vitamina i minerala, uključujući riboflavin, gvožđe, cink, vitamin B6 i dejetetska vlakna.

Iako u ovim namirnicama ima dosta šećera, one sadrže veoma malo kalorija i u kombinaciji utiču na ubrzanje metabolizma, pa su samin tim idealni za mršavljenje.

Avokado + grejpfrut

Ne samo da je grejpfrut ukusan, već je i odlična grickalica ukoliko želite da smršate. Ima malo kalorija i dosta hranljivih sastojaka. 

Avokado i grejpfrut se odlično kombinuju u salati. Grejpfrut može pomoći apsorpciji hranljivih sastojaka u avokadu. Zdrave masti iz avokada će vam dati više energije i osećaćete se sitije. Grefjpfrut i avokado su odlična zamena za pomfrit i pasta salate.

Please follow and like us:
error
Close Menu