Najzdravija hrana za leto

Leto može biti pravo vreme da se bacite na zdravu ishranu. Najzdravija hrana za leto uopšte nije dosadna, već su to namirnice koje svi volimo i u kojima uživamo. Mnogo voća i povrća i povrća u jakim bojama daje nam pregršt mogućnosti da uživamo zdravoj letnjoj hrani.

Leto, vrelo samo po sebi, nosi sa sobom problem dehidratacije i nedostatka vitamina i minerala, posebno ako ste često napolju. Jednostavno rešenje za to – jedite lokalno, sezonsko voće i povrće! 

Pogledajte koja je najzdravija hrana za leto, koju ne smete propustiti ove sezone!

Zdrave letnje namirnice

Jagode i maline

Jagode i maline su moje omiljeno voće, a pored toga je i super zdravo! Jagode su sočne, sadrže vrlo malo kalorija, a pored toga su sjajne za kožu! Maline su odličan izvor vlakana koja mogu da smanje holesterol u organizmu.

Ovo voće je odlično za kombinaciju, kako u voćnim salatama, tako i u šejkovima i u kombinaciji sa žitaricama za doručak!

 

jagode i maline

Borovnice

Borovnice suspecijalna poslastica! Odličan su antioksidans, veoma su zdrave, a prema nekim istraživanjima, mogu vam pomoći kod upale mišića!

Možete ih takođe kombinovati u voćnim salatama, zdravim mafinima ili uz žitarice za doručak.

borovnice

Kukuruz

Žut kao sjajno sunce, kuvani kukuruz me podseća na leto, plažu i more.  Pečeni ili kuvani kukuruz, bogat je antioksidansima i namirnica koju nikako ne smete propustiti ovog leta!

kukuruz

Lubenica i dinja

Svejedno da li ste “tim lubenica” ili “tim dinja”, u oba slučaja nećete pogrešiti. Tokom letnjih vrućina, potrebno je da se dovoljno hidrirate, a dobra stvar je da ne morate samo vodom! I lubenica i dinja su bogate vodom, lubenica čak 92% vode, imaju malo kalorija, a mogu da vas zasite. 

lubenica dinja

Tikvice

Tikvice su nezaobilazni deo letnje trpeze, posebno zbog toga što se mogu kombinovati uz razliite namirnice, i super su ukusne. Pored toga, sadrže pektin koji poboljšava rad srca i smanjuje holesterol.

tikvice

Paradajz

Paradajz = leto! Paradajz je pun antioksidanasa i vitamina C, a sadrži i likopen koji može sprečiti hronične bolesti i rak.

paradajz

Spanać

Spanać i zelene salate dolaze leti upravo da bi nam štitili kožu od sunca. Karoten koji se nalazi u narandžastom i tamno zelenom voću i povrću, naš organizam pretvara u vitamin A, koji štiti kožu od sunca. 

Zato, nabavite listove zelene salate, spanać, kelj i zelje u velikim količinama, jer ćete sigurno uživati u salatama!

kako skinuti celulit

Krastavac

Kad smo kod letnjih vrućina i hidratacije, krastavac je definitivno među prvima na listi! Sadrži malo kalorija, ali dosta važnih vitamina i minerala. Može pomoći kod mršavljenja i sjajan je za hidrataciju kože i organizma.

krastavac

Breskve

Poslednje – breskve! Ali nikako manje važne! Breskve su odlične za metabolizam i varenje. Kao narandžasto voće, sjajne su za kožu i ten, što je veoma bitno, posebno leti.

Zdrave su za mozak, mogu smanjiti rizik od raka imogu pomoći kod mršavljenja.

breskve
Please follow and like us:
error
Close Menu