Njegovo veličanstvo – PLENK (PLANK)!

Vežba plenk ili plank

Plenk (plank) je jedna od najboljih vežbi za jačanje centralne grupe mišića i to iz dobrog razloga – pored toga što gradi odlične trbušnjake, ovo je savršena vežba i za ostatak tela. Ako želite da aktivirate celo telo i zategnete se, plenk/plank je najbolji izbor. Ova vežba će vam ojačati i oblikovati mišiće.

Međutim, plank je vežba koja najčešće izvodi pogrešno. Veoma je bitno da znate kako se radi plank. Ukoliko ne zauzmete pravi položaj, možete povrediti leđa, članke ili ramena.

Kako se pravilno radi vežba plenk/plank?

Plenk/plank vežba ne aktivira samo sve grupe trbušnih mišića, već i ramena, tricepse, zavisno od toga koju varijaciju plenka radite. Ali plenk ima efekta samo ukoliko se radi pravilno. Jer ukoliko ne angažujete prave grupe mišića i ne zauzmete pravi položaj, neće ni približno imati toliko efekta.

  • Pre svega, kada se radi vežba plank, ramena treba da budu tačno iznad laktova ili zglobova, ako radite podignuti plenk. Ukoliko ste previše nagnuti napred, varate!
  • Leđa treba da budu potpuno ravna kada se radi plank. Proverite da kukovi nisu podignuti, već da je sve u jednoj ravni. Koristite ogledalo za proveru ako niste sigurni. Jedna od najčešćih grešaka su pogrbljena leđa!
  • Stopala treba da budu u širini kukova, a stomačni mišići čvrsto zategnuti.
  • Ne zaboravite da dišete!
kako se pravilno radi plenk

Zašto je plenk tj. plank tako dobra vežba?

Plenk, odnosno plank, je jedna od najefektnijih vežbi. Pored toga što aktivira dosta mišića, pomoći će vam da imate dobro držanje, jer pored trbušnjaka aktivira leđa, grudi, ramena, i vrat. Pogledajte i šta se desi kada radite plenk svakog dana.

Osim osnovne varijacije plenka, postoji dosta modifikacija, koje ćete moći da kombinujete na različite načine i da ojačavate sve grupe mišića. Postaćete fleksibilniji, imati bolju ravnotežu i ukoliko svakodnevno radite plank, oblikovaćete struk, ojačati centralnu grupu mišića, kao i ruke i ramena.

Postoje različite varijacije vežbe plank, a mi vam predlažemo sledeće kombinacije u trajanju od 6 minuta.

Ovaj plank izazov može delovati kratko, ali će sigurno biti izazovan i zabavan! 🙂

Please follow and like us:
error
Close Menu