ŠTA JE KETO DIJETA?

Šta je keto dijeta i kako funkcioniše?

Ketogena ili keto dijeta je dijeta u kojoj jedete velike količine masti, sa malim unosom ugljenih hidrata. Češće nego ikada, ljudi se pitaju šta je keto dijeta, kako funkcioniše i da li su rezultati zaista toliko dobri?  Ako se i vi pitate šta je keto dijeta, to je dijeta koja se bazira na velikom procentu unosa masti, tako da oko 75% kalorija u toku dana treba da uneste iz masti. Nasuprot tome, oko 20% kalorija treba dobiti iz proteina, dok se najmanje unose ugljeni hidrati – oko 5% dnevnih kalorija. 

Iako ne zvuči logično da jedete masnoće, a da mršavite, keto dijeta je trenutno jedna od najpopularnijih u svetu. Osim što ima dosta pozitivnih efekata na organizam i zdravlje, kada ste na keto dijeti možete smršati i 6-8kg mesečno.

Keto dijeta uglavnom veoma brzo daje rezultate, najpre u obimu. Poenta je da kroz keto dijetu ne unosite šećere i ugljene hidrate, i da samim tim “naterate” organizam da koristi masti iz ogranizma za energiju. Kroz keto dijetu se masti najbrže sagorevaju, pa je rezultat zbog toga vidljiv veoma brzo.

Dosta je popularna i kod sportista, upravo zbog toga što sagoreva dosta masnih naslaga, a ne gubite na mišićima.

šta je keto dijeta

Šta smem da jedem na keto dijeti?

Kada ste na keto dijeti, najbolje je da ishranu bazirate na unosu masti, mesa i masne ribe. Hleb, žitarice i ostali ugljeni hidrati nisu dobrodošli. Voće je takođe nešto što ne bi trebalo konzumirati, jer je puno šećera, ali dozvojeno je bobičasto voće u manjim količinama. Što se povrća tiče, (skoro) sve što raste ispod zemlje je zabranjeno u keto dijeti. Kada ste na keto dijeti,  treba jesti zeleno povrće i zelene salate. Od slatkiša je dozvoljeno jesti crnu čokoladu, sa preko 75% kakaoa. 

KETO piramida vam može poslužiti kao kratki podsetnik, a ovde pogledajte detaljno šta treba jesti na keto dijeti.

keto piramida

Da li je keto dijeta zdrava?

Kada znate šta je keto dijeta i kako funkcioniše, verovatno se pitate i da li je keto dijeta zdrava? 

Primarni razlog zbog kog se danas keto dijeta primenjuje je mršavljenje. Međutim, ona nije nešto novo. U medicini se ovaj način ishrane koristio kod lečenja dece od epilepsije.

Keto dijeta dokazano pobojšava kontrolu nivoa šećera u krvi i ima pozitivan uticaj na zdravlje kod kardiovaskularnih oboljenja.

Pogledajte i šta možete da očekujete kada ste na keto dijeti:

               Posle 3 dana

 • Smanjenu potrebu za šećerom
 • Poboljšanu mentalnu aktivnost i fokus
 • Smanjenu nadutost
 • Veća energija

            Posle 7 dana

 • Metabolizam za sagorevanje masti
 •  Smanjen apetit
 • Čistija koža
 •  Bolje varenje

          Posle 30 dana

 • Mršaviji izgled
 • Još čistija koža
 • Energičnost

Please follow and like us:
error
Close Menu