Kako smršati posle porođaja?

Za mnoge žene je veoma teško vratiti se u formu nakon porođaja. Posle porođaja se oporavljate i promeni se svakodnevna rutina. Ne stižete da se posvetite sebi, nekad nemate vremena ni energije, ali kada to stvarno želite, uspećete.

Viša kilograma posle trudnoće je česta pojava. Mršavljenje nakon porođaja nije samo stvar izgleda, već je i bitno za zdravlje, kao i naredne trudnoće. Kada imate zdravu kilažu nakon trudnoće, to vam omogućava da uživate sa bebom i uživate u ulozi mame.

Proverite 15 naučno dokazanih načina da se vratite u formu posle trudnoće.

mama i beba vežbe

1. Budite realni

Uprkos tome što čitamo u novinama ili vidimo na televiziji, mršavljenje posle porođaja zahteva vreme, a i trud, kao i sve ostalo. Zavisno od toga koliko ste se ugojili u trudnoći, trebaće vam manje ili više vremena da se vratite na težinu koju ste imali pre trudnoće. Naravno, uz dobru ishranu i vežbanje, možete da postignete željenu težinu.

Ne zaboravite da je najvažnije da vratite zdravu težinu i da se osećate dobro u svojoj koži.

2. Nikako drastične dijete

Drastične dijete podrazumevaju manji unos kalorija da biste smršali što više u što kraćem vremenskom periodu. Međutim, posle porođaja je neophodno da imate zdravu ishranu kako biste se oporavili. Pored toga, ukoliko dojite, potrebno je da unosite hranljive namirnice i više kalorija nego inače.

3. Dojite ukoliko možete i želite

Dojenje ima dosta prednosti, kako za mamu, tako i za bebu:

  • Neophodna ishrana – mamino mleko sadrži sve neophodne sastojke koji su potrebni bebi u prvih 6 meseci
  • Jačanje bebinog imunog sistema: majčino mleko takođe sadrži i neophodna antitela koja pomažu bebi da se izbori sa virusima i bakterijama
  • Smanjuje veličinu materice: Dojenje pomaže materici da se kontrakcijama vrati brže u normalnu veličinu nakon porođaja
  • Smanjuje rizik od oboljenja kod dece: Deca koja doje imaju manji rizik od disajnih oboljenja, oboljenja kože, dijabetesa, leukemije
  • Smanjuje rizik oboljenja kod mame: Žene koje doje imaju manji rizik od oboljenja kao što su dijabetes, rak dojke, rak materice i postporođajna depresija.

Pored toga, dojenje pomaže i mršavljenju nakon porođaja. U prva tri meseca posle porođaja, može se desiti da ne mršavite ili čak da se malo ugojite. Ovo se dešava zbog većeg unosa kalorija, kao i zbog manjka fizičke aktivnosti.

Ali, i u slučaju da ne dojite, pravilna ishrana i vežbanje će biti dovoljni da vratite svoju prethodnu kilažu.

dojenje

4. Brojite kalorije

Brojanje kalorija vam može pomoći. E samo unos kalorija, nego i potrošnja kalorija. Pazite da unosite hranljive namirnice i da kroz hranu obezbedite dovoljno energije – trebaće vam!

5. Jedite namirnice bogate vlaknima

Hrana koja je bogata vlaknima može dosta da pomogne u mršavljenju, ne samo nakon porođaja, već i inače. Namirnice bogate vlaknima pomažu smanjenju osećaja gladi i regulišu apetit.

6. Birajte zdrave proteine

Uključivanje proteina u ishranu pomaže ubrzavanju metabolizma, smanjenju apetita i smanjenom unosu kalorija. Jedite meso, jaja, ribu, mahunarke, koštunjavo voće, semenke i mlečne proizvode.

7. Grickajte zdravo

Hrana koju imate oko sebe može jako da utiče na ono što jedete. Kada su oko vas nezdrave grickalice, naravno da ćete i vi jesti to. Ukoliko obezbedite sebi zdrave namirnice za grickanje – seckano povrće, voće i jogurt, semenke, koštunjavo voće i slično, nećete unositi nepotrebne kalorije.

8. Izbegavajte prerađene ugljene hidrate i dodate šećere

Šećer i prerađeni ugljeni hidrati sadrže dosta kalorija, a veoma malo hranljivih sastojaka. Oni dovode do gojaznosti i drugih oboljenja. Kada birate namirnice, birajte zdravo i pametno.

9. Izbegavajte alkohol

Smatra se da su male količine alkohola, kao što je čaša vina, dobre za zdravlje.

Međutim, ukoliko želite da smršate, alkohol ne bi trebalo konzumirati. Posebno nakon porođaja, i posebno ukoliko dojite, ovo svakako ne bi trebalo konzumirati.

10. Počnite da vežbate

Kardio vežbe, kao što je šetnja, trčanje, bicikla i HIIT, pomažu vam da sagorite kalorije, a imaju brojne zdravstvene prednosti.

Nakon porođaja, biće vam potrebno da se oporavite, posebno ukoliko ste imali carski rez. Kada krećete sa vežbanjem nakon porođaja, nemojte se forsirati i nemojte prerano da krenete sa vežbama. Vežbe prilagodite tome kako se osećate i postepeno pojačavajte ritam. U svakom slučaju, ukoliko niste sigurni, posavetujte lekara.

Ne samo da će vam vežbe pomoći da smršate, već ćete povratiti energiju i snagu, naročito ukoliko ste išli na carski rez.

plenk sa bebom

11. Počnite sa vežbama izdržljivosti

Vežbe izdržljivosti kao što je dizanje tegova, pomoći će vam da smršate i povratite mišićnu masu.

Kada imate bebu, teško je pronaći vreme za vežbanje. Ali možete nabaviti par tegova i vežbati kod kuće. Svakako će vam jači mišići pomoći i kod podizanja bebe 😊

12. Pijte dosta vode

Ukoliko želite da smršate, morate da pijete dosta vode. To je posebno važno i posle porođaja, naročito ukoliko dojite. Voda je neophodna za hidrataciju, a može vam ubrzati metabolizam.

13. Naspavajte se

Iako je to teško ukoliko imate bebu, probajte da se odmarate kad god je to moguće. San je neophodan, a nedostatak sna može uticati negativno na proces mršavljenja.

14. Nađite grupe podrške

Sajtovi, forumi, drugarice, četovi – ovo može pomoći nekim ljudima. Razmena iskustava, saveti i međusobna podrška mogu vam pomoći da vratite željenu težinu. Kada znate da je neko prošao isto što i vi, i da je uspeo da se vrati na željenu težinu, lakše vam je da istrajete u procesu.

15. Tražite pomoć

Kada ste novopečena mama, očekuje vas dosta posla. Em ste pod stresom, em ste u ogromnim obavezama, em neispavani. To može da poljulja samopouzdanje i da vas obeshrabri.

Ne dozvolite da vas to poljulja, nađite vremena i za sebe. Ukoliko je to potrebno – tražite pomoć muža, bake, deke, bebisiterke, doktora. Svaka pomoć je dobrodošla.

Please follow and like us:
error
Close Menu