10 namirnica bogatih cinkom

Cink je mineral koji je neophodan za opšte zdravlje organizma. Cink metabolizira hranljive materije, održava imuni sistem i oporavlja tkiva.

Vaše telo ne skladišti cink, pa je potrebno da ga unosite u dovoljnim količinama, kako biste zadovoljili dnevne potrebe za cinkom.

Za muškarce je preporučena doza 11mg cinka dnevno, dok je za žene 8mg. Međutim, ukoliko ste trudnica, onda će vam trebati 11g cinka dnevno, a ukoliko dojite, onda 12mg.

Dešava se da ljudi imaju nedostatak cinka, posebno deca, tinejdžeri, stariji ili trudnice ili dojilje.

Ukoliko se balansirano hranite i unosite namirnice bogate cinkom, zadovoljićete dnevne potrebe za cinkom.

Ovo su namirnice koje sadrže dosta cinka.

1. Meso

Meso je odličan izvor cinka, posebno crveno meso. Obratite pažnju na to da ne treba preterano jesti crveno meso, ali u umerenim količinama može biti korisno.

crveno meso cink

2. Ostrige

Ostrige su zdrav, niskokalorični izvor cinka. Ukoliko ste trudnica, vodite računa da su ostrige u potpunosti pečene/kuvane, kako biste smanjili rizik od trovanja hranom.

3. Mahunarke

Mahunarke, kao što su sočivo, pasulj, leblebija – sadrže dosta cinka. Ovo su odlični izvori cinka ukoliko ste vegan ili vegetarijanac. Takođe su odličan izvor vlakana i proteina i lako se kombinuju u supama i salatama.

4. Semenke

Semenke su odličan dodatak ishrani koji može da vam obezbedi dovoljne količine cinka. Pored toga su bogate vlaknima, zdravim mastima, vitaminima i mineralima, i odličan su dodatak ishrani. Možete ih dodati u salatu, supu, jogurt i slično.

5. Orašasti plodovi

Cinkom su bogati i indijski orasi, bademi, kikiriki. Pored toga, sadrže i zdrave masti i vlakna, kao i veliki broj vitamina i minerala. Indijski orah je posebno dobar izvor cinka.

indijski orah cink

6. Mlečni proizvodi

Mlečni proizvodi, kao što su sir i mleko, sadrže dosta cinka.  Pored toga, mlečni proizvodi su zdravi za kosti, a sadrže i proteine, kalcijum i vitamin D.

7. Jaja

Jaja sadrže umerenu dozu cinka, a pored toga su puna proteina, zdravih masti, vitamina B i selena.

8. Celo zrno

Celo zrno, kao što je ovas, kinoa, pirinač i pšenica, sadrže cink.

9. Neke vrste povrća

Generalno, voće i povrće su slabi izvori cinka. Međutim, ukoliko ne jedete meso, neke vrste povrća mogu obezbediti dovoljnu količinu cinka. Na primer, krompir, a manje boranija i kelj.

10. Crna čokolada

Crna čokolada može biti koristan izvor cinka. Međutim, sadrži šećere i dosta kalorija, tako da treba da se umereno konzumira i nij primarni izvor cinka.

crna čokolada cink
Please follow and like us:
error
Close Menu