5 načina da vodiš zdraviji i srećniji život

Kada pomisliš na zdrav i srećan život, koju sliku imaš u glavi?

Meni nekako uvek bude u glavi ideja kako rano ujutru džogiram pored mora. Mir pored plaže ujutru, sunce, vedrina, zdrav život. Naravno, to sam uradila samo jednom😊, ali zdrav život ne mora da podrazumeva samo džogiranje ili da zamisliš sebe kako jedeš zelenu salatu.

Više od svega, bitan je zdrav i čist um. Kada si zadovoljna sobom, mentalno stanje se odražava na fizičko stanje. Kada brineš o sebi zbog sebe, kada vodiš računa o sebi da bi sebi bila najbolja verzija sebe. Kada radiš stvari koje te čine srećnom i kada otkloniš sve ono što te uznemirava, sputava i utiče negativno na tebe.

Onda kada si srećna sa sobom, zračiš pozitivnu energiju i na ljude oko sebe. Ne kažu džaba – kako zračiš, tako privlačiš.

zdrav i srećan život

1. Više vode - manje briga

Obično se kaže da bi dnevno trebalo da popijemo do 8 čaša vode. Međutim, to nije univerzalna istina – nekome treba manje, nekome više, ali uglavnom to zavisi od toga koliko aktivnosti imate u toku dana. Ukoliko ste fizički veoma aktivni u toku dana, naravno da ćete piti više vode.

Preporučuje se da dan započnemo jednom čašom vode, posebno pre kafe. Kafa može da vas dehidrira, tako da pre kafe treba popiti malo vode.

Voda pokreće metabolizam, tako da je čaša hladne vode ujutru odlična za buđenje i pokretanje organizma.

zdrav i srećan život

2. Ne čekaj da se onesvestiš da bi spavala

Koliko god da imaš ispunjen život i da imaš previše obaveza, telu je neophodan odmor. Ne čekaj da „padneš u nesvest“ da bi se odmorila. Kada imamo puno obaveza, prvo što svi žrtvujemo je san. Ali on nam je svima neophodan da bismo se resetovali i imali energije za sledeći dan. Ako dovoljno sna postaviš sebi kao prioritet, to je nešto najbolje što si mogla da pokloniš sebi za zdrav i srećniji život.

zdrav i srećan život

3. Uvedi boje u svoj život

Uvek nam govore kako treba da jedemo povrće. Ali to ne znači da treba da jedemo samo to i ništa više. Ključ zdrave ishrane je izbalansirana ishrana, koja podrazumeva tanjir pun boja sa više raznovrsnih grupa namirnica. Ishrana sa dosta voća, povrća, čistih proteina i celog zrna, pomoći će ti na način koji ne možeš da zamisliš.

Kada konzumiramo različite grupe namirnica zajedno, dajemo telu neophodne hranljive namirnice, minerale i vitamine, koji nam pomažu da imamo dosta energije u toku dana.

zdrav i srećan život

4. Odstrani negativizam oko sebe

Možda si kao ja, pa imaš problem da kažeš ljudima NE. Nisi jedina. Međutim, neke odnose i neke ljude je mnogo bolje ignorisati ili saseći u korenu. Što si srećnija, negativni ljudi će probati da te povuku dole sa sobom. Umesto toga, treba sebe da okružiš ljudima i okolinom koja ti prija, okruženje koje da te podržava i gde ćeš se osećati dobro. Ovo može imati veoma pozitivan uticaj na tvoj život, tako da možeš da uživaš više u životu.

Pomisli samo na ljude oko sebe koji zrače negativnom energijom, stalno se žale ili rade loše stvari – to mogu biti prijatelji, saradnici ili čak i članovi porodice. Nekada je bolje izbegavati takvo okruženje, kako bi sebi priuštila manje stresa i srećniji i zdraviji život. Može biti teško, ali to je jedini način.

zdrav i srećan život

5. Idi, vidi svet - ne ekran

Društvene mreže su nas dovele do toga da većinu slobodnog vremena provedemo zakucani uz telefon ili računar. Ali kada previše vremena provodimo za ekranom, dešava se da budemo letargični i sa manjkom energije.

To je znak da treba da istupimo iz virtuelnog sveta i uskočimo u stvarni. Što više vremena napolju, na suncu, u šetnji, na vazduhu. Što više se krećeš, um i telo će ti biti zahvalniji!

Please follow and like us:
error
Close Menu