Čia seme – koje su prednosti korišćenja?

Chumash, pleme koje je živelo u Južnoj i Centralnoj Kaliforniji, jeli su čia seme za vreme trčanja između udaljenih sela, kako bi preneli poruke, a verovali su da ono povećava energiju.

Danas, čia seme je sve zastupljenije, a koristi se na mnogo različitih načina – dodaje se u smuti, pravi se uz puding, omlet, koristi se kao zamena za jaja i slično. Smatra se super hranom, jer telu obezbeđuje mnogo zdravih sastojaka, pa je veoma dobro za zdravlje organizma.

Sadrži omega 3 masne kiseline

Omega 3 masne kiseline se povezuju sa zdravljem srca, jer pomaže povećanje nivoa dobrog holesterola u krvi. Ove masne kiseline su veoma bitne za zdravlje organizma, a telo ne može samo da ih proizvodi, tako da se moraju uzimati iz hrane.

Čia seme može pomoći povećanju unosa omega 3 masnih kiselina, tako da ne morate da jedete losos svakog dana, kako biste uneli omega 3. Ali ipak, omega 3 masti iz čia semena se sporije absorbuju, nego iz ribe. 

Omega 3 takođe imaju anti inflamatorna svojstva, pa je dodavanje čia semena u smuti odličan način da pomognete svom imunom sistemu.

Izvor su vlakana

Vlakna su često podcenjena, ali ona su VEOMA važna za zdrav sistem za varenje.Konzumiranjem čia semena možete povećati unos vlakana i time uticati na opšte dobro zdravlje organizma. Takođe,korišćenjem čia semena, osećaćete sitost duže vreme, što će povećati šanse za mršavljenje.

Dobar su izvor proteina

Može zvučati čudno, ali je istina… Po gramu, čia seme sadrži 6 puta više proteina od pasulja, što ga čini idealnom biljnom namirnicom punom proteina.  

Ne samo da je izvor proteina, već čia seme obezbeđuje telu i neophodne amino kiseline.

Sadrži minerale

Pored toga što je izvor vlakana i proteina, čia seme je bogato magnezijumom i fosforom, mineralima koji su neophodni za zdravlje kosti.

Čia seme sadrži dosta hranljivih sastojaka, a nisko je kalorično. Veoma je dobar anti-oksidans, može smanjiti nivo šećera u krvi, smanjiti hronične upale, a veoma je lako uklopiti ga u svakodnevnu ishranu. Zato – izaberite svoj omiljenu kombinaciju sa čia semenkama i koristite je u svakodnevnoj ishrani! 

Please follow and like us:
error
Close Menu