Ovo je najbolji način da kontrolišete porcije

Kada pokušavate da smršate na zdrav način, nije samo bitno šta jedete, već i koliko jedete. Ljudi najčešće broje unos kalorija, ali to ume da bude zamorno i iscrpljujuće. 

Umesto toga, postoji dosta lakši način kako možete određivati svoje porcije u toku dana.

Sve što vam je potrebno je ruka.

  • Veličina dlana određuje unos proteina u porciji.
  • Veličina pesnice određuje porciju povrća.
  • Šakom određujete unos ugljenih hidrata o porciji.
  • Palcem određujete količinu masti koju unosite po porciji.

Za unos proteina

Za namirnice bogate proteinima, kao što su meso, riba, jaja, mlečni proizvodi i pasulj, merilo po porciji treba biti dlan. Za žene je jedan dlan po porciji, dok je za muškarce dva dlana po porciji.

Vodite računa da porcija proteina treba biti i veličine i debljine dlana.

Za unos povrća

Za povrće kao što je brokoli, karfiol, spanać, salata, šargarepa, i slično, koristite pesnicu kao meru. Za žene je preporuka da količina povrća po porciji bude veličine jedne pesnice, a za muškarce dve.

Takođe, debljina i veličina treba da budu jednake pesnici.

Za unos ugljenih hidrata

Za ugljene hidrate kao što su žitarice, skrob ili voće, treba koristiti punu šaku kao meru. Kod žena je preporuka jedna šaka po porciji, a kod muškaraca dve.

Za unos masti

Za hranu bogatu mastima kao što su ulja, buter, kikiriki puter, orašasti plodovi i semenke, koristite palac kao merilo za porciju. Kao i za prethodno, kod žena je preporučena veličina jednog palca, a kod muškaraca – dva.

Preporuka je da se proteini i povrće jedu u svakom obroku, dok se ugljeni hidrati i masti preporučuju u većini, ne i u svim obrocima. Na vama je da iskombinujete kombinacije koje vam najviše prijaju.

Please follow and like us:
error
Close Menu