Tabata vežbe

Tabata vežbe su usko povezane sa HIIT (High Intensity Interval Training).  HIIT su jedne od najefektnijih i najpoznatijih vežbi poslednjih godina. Posebno su popularne ukoliko želite da se oslobodite masnoća i smršate što pre.

Zbog čega su HIIT vežbe tako efikasne? Zato što nakon jednog takvog treninga, telo nastavlja da sagoreva masti čak i posle treninga, što se zove efekat naknadnog sagorevanja masti. Slično kao kada auto treba da se ohladi nakon duže vožnje – nastavlja da emituje toplotu neko vreme nakon vožnje.

HIIT vežbe se mogu prilagoditi bilo kom nivou spremnosti, a poboljšavaju krvni pritisak, kardiovaskularno zdravlje, nivo holesterola i održavaju mišićnu masu. Pomažu izgradnji jakih mišića, a oni upravo sagorevaju masti.

tabata vežbe

Jedan od najčešćih stilova HIIT vežbi su Tabata vežbe, koje se sastoje od 8 rundi ponavljanja, gde se 20 sekundi vežba, a 10 sekundi se odmara, i tako ukupno 4 minuta. Ovaj stil vežbanja je razvio Dr. Izumi Tabata kada je istraživao na koji način da efikasno trenira japanski klizački olimpijski tim.

Za Tabata vežbe najčešće se rade burpee, sklekovi, čučnjevi, brzo trčanje. Vežbe se, naravno, sastoje od više ponavljanja, tako da početnici mogu raditi manje ponavljanja za tih 20 sekundi, dok će napredniji uraditi dosta više ponavljanja. Ovakve vežbe jačaju izdržljivost i grade mišiće.

Primer – Tabata plan vežbanja za početnike:

  • Trčanje u mestu sa visoko podignutim kolenima – 20 sekundi vežbanja, 10 sekundi odmora, 8 serija
  • Odmor 60 sekundi
  • Čučnjevi – 20 sekundi vežbanja, 10 sekundi odmora, 8 serija
  • Odmor 60 sekundi
  • Trbušnjaci – 20 sekundi vežbanja, 10 sekundi odmora, 8 serija
Please follow and like us:
error
Close Menu