Grčevi u mišićima i kako ih sprečiti?

Kada vežbate, često se može desiti grč u mišićima. Grčevi mišića mogu biti jako neprijatni, nekada čak i veoma bolni. Posebno kada ste u sred vežbanja, uhvati vas grč i onda može biti teško i da se krećete. Nastaju uglavnom zbog premora mišića i zbog nedostatka vitamina koji su neophodni za funcionisanje mišića.

U nastavku pročitajte kako nastaje grč mišića i koje su to namirnice koje pomažu u njegovom sprečavanju.

Kako nastaju grčevi u mišićima?

Bilo da su u pitanju grčevi mišića noge, prsta ili stomačnih mišića, uglavnom nećete moći da nastavite trening koji ste započeli. Ali šta prouzrokuje grčeve u mišićima?

Najčešći uzrok grčeva u mišićima je umor, bilo za vreme treninga ili dok odmarate. Pored toga, često grčenju mišića može da doprinese i neudobna obuća, na primer, manji broj patika koji još više doprinosi opterećenju mišića.

Ukoliko vam se grčevi u mišićima javljaju za vreme treninga kada je toplo vreme, to može biti znak dehidratacije. To znači da telo gubi dosta tečnosti i nema dovoljno elektrolita koji su vitalni za funkcionisanje. Ovo dalje može da utiče na funkcionisanje nervnog sistema, i da prouzrokuje nevoljno grčenje mišića.

grčevi u mišićima

Kako sprečiti grčeve u mišićima?

Nažalost, ne postoji način da se u potpunosti zaustavi nastajanje grčeva u mišićima, ali postoji nekoliko saveta da sprečite njihovo nastajanje:

  • Pijte dosta tečnosti
  • Uvek radite zagrevanje pre treninga i istezanje nakon treninga

Koje namirnice pomažu sprečavanju nastajanja grčeva u mišićima?

Ono što jedemo i šta pijemo vrlo je bitno u odnosu na to kako naše telo obrađuje neke procese. Ukoliko imate nedostatak vitamina i minerala koji su potrebni mišićima da normalno funkcionišu, može se desiti nastajanje grčeva u mišićima. Zbog toga je bitno da unosite namirnice bogate vitaminima.

Evo namirnica koje u tome mogu pomoći:

Lubenica

Ne samo da je bogata vodom koja je bitna za organizam, već sadrži prirodne šećere koji pomažu obnavljanju nivoa glikogena.

Banane

Banane sadrže kalijum koji je neophodan mišićima tokom vežbanja. Kalijum je bogat elektrolitima koje telo gubi kada se znojite. Zbog toga, dodajte banane u svoju ishranu. Ne samo da su super ukusne, već će vam pomoći u sprečavanju grčeva u mišićima.

Seme bundeve

Zahvaljujući magnezijumu koji sadrže, semenke bundeve mogu pomoći mišićima da se zatežu i  opuštaju za vreme vežbanja.

Batat ili slatki krompir

Još jedan izvor kalijuma, a obezbeđuje adekvatno funkcionisanje mišića i nervnog sistema.

Zeleno povrće

Bogato je kalcijumom koji je potreban organizmu, pa zato ubacite dosta zelenog povrća u ishranu.

Da bi telo normalno funkcionisalo, potrebno je da se brinete o sebi. To znači da odmorite kada osećate potrebu za tim i da unosite dovoljno namirnica bogatih vitaminima. Naravno i da slušate svoje telo.

Please follow and like us:
error
Close Menu