5 razloga da budete zdravi i fit već danas!

Kada govorimo o zdravoj ishrani, mršavljenju, dostizanju forme i jačanju mišića, obično mislimo na vizuelne prednosti toga. Možete da stanete u omiljene uske farmerke, ne visi vam salo sa strane, konačno imate mišiće.

Međutim, biti zdrav i fit sa sobom donosi i druge prednosti. Redovno vežbanje i mršavljenje, čak i u manjoj meri, mogu veoma pozitivno uticati na sveukupno zdravlje i stanje tela i uma.

Kada ste zdravi i fit, možete osetiti promene u spavanju, nivou energije, čak i raspoloženju.

Ovo su neke od prednosti zdravog načina života i dobre forme!

zdravi i fit

1. Bolji san

San i mršavljenje su obično usko povezani. Kada mršavite i aktivniji ste nego inače, možete bolje spavati. Za uzvrat, kada bolje spavate, san vam može pomoći kod osećaja gladi, jer reguliše hormon gladi.

Nedostatak sna je veoma česta pojava. Većina odraslih osoba spava manje od 7 sati dnevno, a nedostatak sna može dovesti do umora, smanjenja motivacije da vežbate, do prejedanja, i tako u krug.

2. Manje stresa

Stres je stalna pojava i  utiče na ljude, kako na poslu, tako i kod kuće. Vežbanje je poznato po tome da može da vas oslobodi stresa, jer svu negativnu energiju usmerite na vežbanje.

Kao i kod spavanja, stres takođe utiče na mršavljenje. Ukoliko ste stalno pod stresom, to može onemogućiti proces mršavljenja. Hronični stres povećava nivo kortizola, hormona stresa, koji stimuliše apetit i može dovesti do iznenadne potrebe za šećerima.

Nađite tip treninga koji vas ispunjava – to će biti dupla pobeda, kako za vaš um, tako i za vaše telo!

zdravi i fit

3. Manje bolova u zglobovima

Prekomerna težina je dodatni napor za vaše kosti i zglobove, što može uticati na mogućnost da vežbate onako kako želite.

Mnogi ljudi misle da kada se ugojite, telo mora da se prilagodi težini. Međutim, to nije tačno, već kada ne može da podnese težinu, to rezultira bolom.

4. Bolje raspoloženje

Kada vam je ishrana bazirana na prerađenim ugljenim hidratima i šećerima, to je veoma stresno za endokrini i nervni sistem.

Kada se zdravije hranite, eliminišete šećere i time izbegavate nagle promene raspoloženja. Samopouzdanje koje stičete mršavljenjem i zdravijom ishranom, takođe utiče pozitivno na vaše raspoloženje, kao i na sve aspekte života – porodicu, posao, kuću.

Ishrana koja uključuje zdrave ugljene hidrate, proteine i zdrave masti, ne samo da hrani vaše telo hranljivim namirnicama kako bi iskoristilo maksimum, već vas oslobađa emocionalnog stresa uzrokovanog šećerima.

zdravi i fit

5. Hormonalna ravnoteža

Mršavljenje može biti dobro za hormone – uključujući hormon gladi koji utiče na glad i sitost.

Masnoća u telu nije samo „ukras“. Masnoća je metabolički aktivna i proizvodi hormone koji menjaju način funkcionisanja vašeg tela.

Masnoća pravi estrogen. Mnogo žena je izjavilo da im je posle mršavljenja menstruacija postala lakša, manje bolna, da imaju smanjen PMS. Direktni rezultat mršavljenja je hormonalna ravnoteža.

Please follow and like us:
error
Close Menu