Kardio vežbe ili tegovi – šta je bolje za mršavljenje?

Kada želimo da smršamo na zdrav način, često se nađemo u dilemi da li je bolje početi sa kardio treningom ili sa tegovima.

Ovo su dva najpopularnija oblika vežbanja, ali zavisno od rezultata koje želite da postignete, treba odabrati šta vam najviše odgovara.

U nastavku dajemo osnovne stvari koje treba da znate o kardio vežbama i o vežbama sa tegovima ukoliko želite da smršate.

Kardio vežbe sagorevaju više kalorija po vežbanju

Kardio vežbe skidaju mnogo više masnih naslaga. Zavisno od toga šta želite da postignete, postoje dva tipa vežbanja – ukoliko želite dosta da smršate, onda se preporučuje kontinualni kardio trening. Ukoliko želite da smršate i pri tom održite mišiće, onda se preporučuje HIIT (High Intensity Interval Training).

Kardio vežbe pomažu da smršate generalno, uključujući i gubitak mišićne mase.

kardio vežbe

Dugoročno gledano, tegovi omogućuju da sagorite više kalorija

Trening sa tegovima je efektniji od kardio treninga ukoliko želite da izgradite mišiće, a mišići sagorevaju više kalorija kada odmarate. Zbog toga se obično kaže da se mišići grade kako bi se ubrzao metabolizam dok odmarate.

Sa tegovima možete oblikovati telo i raditi na određenim mišićnim grupama.

vežbe sa tegovima

Kardio vežbe ili vežbe sa tegovima

Kardio vežbe su efektnije od dizanja tegova kada želite smanjite masne naslage, i to ukoliko vežbate više od 150 minuta nedeljno.

Dizanje tegova je bolje od kardio treninga kada gradite mišiće i želite da oblikujete telo.

Kombinacija kardio vežbi i tegova može biti najbolje rešenje za idealan izgled. Probajte da kombinujete oba tipa vežbanja, videćete sami šta vam više prija i šta daje bolje rezultate.

Please follow and like us:
error
Close Menu