Kako ubrzati metabolizam – 10 lakih načina da ubrzate metabolizam (naučno dokazano)

Metabolizam je termin koji opisuje hemijske reakcije koje se događaju u organizmu. One održavaju telo živim i funkcionalnim.

Međutim, metabolizam se često povezuje sa brojem kalorija koje telo sagoreva. Što je brži, više kalorija sagorevate i lakše možete smršati.

Brzi metabolizam takođe daje energiju, pa se možete osećati bolje.

Evo 10 lakih načina kako da ubrzate metabolizam.

1. Jedite dosta proteina za svaki obrok

Kada jedete, možete ubrzati metabolizam na nekoliko sati. Organizam troši dodatne kalorije kako bi svario hranu i obradio hranljive sastojke iz nje.

Proteini zahtevaju najviše kalorija za varenje, što može ubrzati metabolizam za 15 do 30%.

Proteini mogu ubrzati metabolizam i pomoći vam u procesu mršavljenja.

proteini za metabolizam

2. Pijte više hladne vode

Ljudi koji češće piju vodu, a ne zaslađena pića, uspešniji su u mršavljenju.

Čak, ukoliko pijete hladnu vodu, efekat ubrzavanja metabolizma može biti jači, jer organizam troši dodatne kalorije kako bi zagrejao vodu.

hladna voda za metabolizam

3. Radite HIIT treninge

HIIT vežbe mogu ubrzati metabolizam, čak i kada završite sa treningom, telo će sagorevati masti i trošiti kalorije.

Pored toga, ovo su sjajne vežbe za mršavljenje.

4. Dižite tegove

Mišići su metabolički više aktivni od masti, pa ukoliko imate mišiće, to može ubrzati metabolizam. To znači da ćete sagorevati više kalorija u toku dana, čak i kada ne radite ništa.

tegovi za metabolizam

5. Više stojite

Predugo sedenje nije dobro za zdravlje. Kada duže stojite, sagorevate više kalorjia, pa samim tim možete ubrzati metabolizam.

6. Pijte zeleni čaj

Zeleni čaj dokazano ubrzava metabolizam. Može vam pomoći i u sagorevanju masnih naslaga. Nisko je kaloričan i može biti dobar i za mršavljenje.

7. Jedite ljutu hranu

Paprike sadrže supstancu kapsaicin koja može ubrzati metabolizam. Istraživanja su pokazala, da kada jedete ljute paprike u umerenim količinama uz obrok, možete sagoreti dodatnih 10 kalorija po obroku.

ljuta hrana za metabolizam

8. Dobro spavajte

Kada manje spavate, veće su šanse da budete gojazni. To može biti i zbog toga što se metabolizam usporava ako malo spavate. Takođe, kada malo spavate, pojačava se hormon gladi, pa imate problem sa gubitkom kilograma.

9. Pijte kafu

Istraživanja su pokazala da kofein iz kafe može ubrzati metabolizam za 3-10%. Kao i zeleni čaj, pomaže sagorevanju masti.

Kafa ubrzava i sagorevanje masti, pa vam može pomoći u mršavljenju.

kafa za metabolizam

10. Zamenite ulje za kuvanje kokosovim uljem

Kokosovo ulje vam može pomoći da smršate i izgubite masne naslage sa stomaka. Ukoliko standardno ulje za kuvanje zamenite kokosovim uljem, možete ubrzati metabolizam.

kokosovo ulje za metabolizam

Male izmene u načinu života i u ishrani, zajedno sa ovim savetima, mogu vam pomoći da ubrzate metabolizam. Na ovaj način ćete brže smršati i imati više energije.

Please follow and like us:
error
Close Menu