Da li je šetanje dobar trening?

Šetnja je jedan od nalakših i najčešćih načina da se pokrenete. Ali često se postavlja pitanje da li je šetnja zapravo dobar trening?

Iako su trenutno popularni različiti oblici jakih treninga sa opterećem a i bez, nebitno na kom ste nivou vežbanja, svakako možete dodati bržu šetnju u svoju rutinu. Čak štaviše, ukoliko na primer vežbate 3-4 puta nedeljno, dobro je da u danima pauze makar uključite šetnju od pola sata, sat.

šetnja kao vežba

Da li je šetnja dobar način da vežbate?

Ukratko: DA!

Istraživanja su pokazala čak malo povećanje dnevne aktivnosti mogu značajno da poboljšalju zdravlje. Neki od glavnih razloga zašto je šetanje doar trening su:

  • kardiovaskularno zdravlje: Šetnja ubrzava rpuls. Zapravo, brža šetnja je odlična za poboljšanje krvnog pritiska, smanjenje holesterola, smanjenje rizika od kardiovaskularnih oboljenja.
  • Funkcionisanje mozga: Šetnja ima dosta pozitivnih efekata na funkcionisanje nervnog sistema i dobra je za zdravlje.
  • Raspoloženje: često se kaže kako treba da prošetaš da bi razbistrio glavu. NIje slučajno! 10 minuta šetnje i odmah će ti se popraviti raspoloženje.
  • Jačanje kostiju: Kosti, kao i mišići, su pod opterećenjem kada hodate, pa samim tim utiče na jačanje mišića i jačanje kosti.
  • Mršavljenje: da, šetnja može da pomogne prilikom mršavljenja. Zavisno od težine osobe, na 1,5km možete potrošiti između 70 i 100 kalorija.
šetanje

Da li je dovoljno da šetam pola sata dnevno?

Da biste sagoreli dosta kalorija, verovatno je potrebno da šetate vremenski duže. Svakako, u šetnju možete da uključite i tegove – kako na nogama, tako i rukama, pa će to uz bržu šetnju ojačati mišiće i sagoreće više kalorija.

Kada steknete kondiciju, možete početi sa nekim vežbama za početnike, kojima ćete potrošiti više kalorija i steći jaču kondiciju.

Svakako, šetnju bi trebalo uključiti u svakodnevnu rutinu, jer ne samo da opušta, već je zdrava za telo i mozak.

Ako ne možete da izađete napolje i da šetate, dovedite šetnju u svoju sobu! Pogledajte kako možete šetati kod kuće i potrošiti dosta kalorija!

Please follow and like us:
error
Close Menu