Keto dijeta za početnike

Ketogena ili KETO dijeta je dijeta u kojoj jedete velike količine masti, sa malim unosom ugljenih hidrata, kako biste ušli u stanje zvano ketoza. Kada inače unosimo velike količine ugljenih hidrata, oni se u jetri pretvaraju u glukozu. Zbog toga vaše telo proizvodi insulin, kako bi se glukoza prenosila kroz krvotok.

Glukoza je glavni izvoz energije organizma. Kada je prisutna glukoza, telo neće sagorevati masne naslage. Zbog toga, u ketozi, telo koristi ketone umesto glukoze kao izvor energije, što može imati dosta prednosti za organizam.

zdrave masti keto

Šta je ketoza ?

Ketoza je normalan metabolički proces. Kada telo nema dovoljno glukoze za energiju, ono umesto toga sagoreva masti iz organizma. Na ovaj način se u telu grade kiseline zvane ketoni.

U normalnim uslovima, ćelije organizma koriste glukozu kao primarni izvor energije. Glukoza se uglavnom dobija iz ugljenih hidrata kao što su :

  • Šećeri – voće, mleko ili jogurt
  • Skrobna hrana – krompir, hleb, pasta

Telo njih razgrađuje u jednostavne šećere. Glukoza može ili da se koristi kao izvor energije ili da se skladišti u jetri i mišićima kao glikogen.

Ukoliko nema dovoljno glukoze da ispuni zahteve organizma za energijom, onda telo traži alternativne izvore energije. Tako organizam počinje da razgrađuje masne naslage koje postoje u organizmu kako bi proizvodio glukozu iz triglicerida.

Ketoni su proizvod ovog procesa.

Oni su kiselina koja se gradi u krvi, a eliminiše se kroz urin. U manjim količinama, ketoni služe da pokažu da telo sagoreva masti, ali u većim količinama su otrovni za organizam.

Keto dijeta

Ova dijeta se ogleda u tome da se unosi mnogo veći procenat masti, a što manji procenat ugljenih hidrata. To je dijeta sa dosta masti, tako da oko 75% dnevnih kalorija treba da uneste iz masti. Nasuprot tome, oko 20% kalorija treba dobiti iz proteina, dok se najmanje unose ugljeni hidrata – oko 5% dnevnih kalorija. Na dnevnom nivou unos ugljenih hidrata ne bi trebalo da pređe 40g, odnosno 30 grama neto ugljenih hidrata. Zbog toga bi za ovu dijetu trebalo da pratite sastav namirnica koje dnevno unosite, a da pri tom ne preterate sa kalorijama.

Osim toga što se ovom dijetom možda i najbrže vide rezultati, pokazano je da ima dosta pozitivnih efekata na zdravlje, posebno kod:

  • Kardio vaskularnih oboljenja
  • Dijabetesa
  • Metaboličkog sindroma

Istraživanja su pokazala da gojazna osoba može ovom dijetom smršati 6-8 kg za mesec dana. 

Pogledajte koje namirnice treba jesti na keto dijeti.

Please follow and like us:
error
Close Menu