Vežbe za mršavljenje

Ukoliko želiš da smršaš, ovo su treninzi za mršavljenje koji ti mogu pomoći.

Kada tražiš vežbe za mršavljenje koje će ti odgovarati, treba da imaš u vidu da su vežbe za mršavljenje u većini slučajeva mit. Kada želiš da smršaš, čak bi i solidne vežbe bile dovoljne, jer vežbe su samo deo jednačine.

Drugi, važniji deo jednačine je ishrana. Znamo da vežbe za mršavljenje uopšte nisu ni potrebne da bi smršali. Ukoliko potrošiš više kalorija nego što uneseš, onda si na pravom putu da smršaš. Tu ne podrazumevamo samo trošenje kalorija kroz vežbanje – kalorije se troše i kad odeš do prodavnice, usisavaš, šetaš, ili aktiviraš mišiće na bilo koji način.

Pored toga, vežbe za mršavljenje neće biti dovoljne da smršaš ako ne spavaš dovoljno ili si stalno pod stresom.

Poenta je da je mršavljenje samo po sebi komplikovano i ekstremno lična stvar, tako da zavisi od osobe do osobe i ono što uspe kod jedne osobe, ne mora da znači da će uspeti i kod druge.

 Kada uzmemo sve to u obzir, evo nekih dodatnih stvari koje bi trebalo da znaš o vežbama za mršavljenje.

vežbe za mršavljenje

Šta treba da znaš pre nego što kreneš sa vežbama za mršavljenje

  1. Tvoj izbor hrane je mnogo važniji od vežbi za mršavljenje koje biraš. Zdrave navike u ishrani su čak važnije od treninga, ukoliko želiš da vidiš dugoročne promene na sebi.
  2. Vežbanje treba da ti postane deo rutine.Da bi rezultati bili vidljivi, nije dovoljno da jednom nedeljno trčiš na traci 30ak minuta, uz svoju omiljenu seriju. Probaj da izabereš vežbe za mršavljenje i treniraš makar tri puta nedeljno.
  3. Bilo koje vežbe za mršavljenje da izabereš, treba da daš maksimum.Kada radiš nešto, gledaj da to uradiš kako treba, nemoj da otaljaš. Vežbe za mršavljenje treba da odradiš ispravno i da daš sve od sebe za vreme treninga.
  4. Treba na da nađeš trening ili vežbe za mršavljenje u kojima ćeš uživati, kako bi bila istrajna u njima.Ako si probala neke vežbe i nisu ti prijale, probaj nešto novo i nađi nešto što će ti više odgovarati. Kada uživaš u onome što radiš, sigurno ćeš imati više efekta. Probaj ove kardio vežbe za mršavljenje uz koje ti sigurno neće biti dosadno!

Najbolje vežbe za mršavljenje

1.Intervalni trening

Mnogi treneri preporučuju intervalne treninge kao vežbe za mršavljenje. Intervalni trening podrazumeva da se u jednom vremenskom setu vežba, a onda sledi kratka aktivna pauza. To mogu biti HIIT vežbe, gde možete vežbati 30 sekundi, a onda 10 sekundi aktivno odmarati. Ove vežbe ne traju dugo, ali za 20-30 minuta, može da se potroši mnogo mnogo kalorija.

vežbe za mršavljenje

2. Vežbe sa opterećenjem

Bilo da su to vežbe sa tegovima ili vežbe sa težinom tela, ovo je jedan efektivan način da vežbate i smršate. Ove vežbe za mršavljenje će pored toga oblikovati i ojačati vaše mišiće i sagoreti nepotrebne masnoće u telu. Što više mišića u telu imate, više kalorija sagorevate kada mirujete. Što više mišića imate, znači da sledeći trening možete da uradite bolje i jače.  

3. Boks

Boks je još jedan oblik intervalnog treninga, ali vas čini jačim, pored toga što je super kao vežba za mršavljenje! Jedna od početničkih grešaka kod boksa je da ljudi koriste samo snagu ruke kada udaraju. Međutim, glavna snaga dolazi iz centralne grupe mišića, a to su uglavnom stomak i oblikusi koji će ojačati ukoliko trenirate boks.

vežbe za mršavljenje

4. Trčanje

Ukoliko tražite vežbe za mršavljenje, trčanje je odličan izbor. Jedino što je potrebno je par patika. Možeš da trčiš napolju, ali kako bi efekat bio što bolji, probaj da nađeš manje uzbrdice, kako bi napor bio veći.

vežbe za mršavljenje

5. Cross FIt

Cross Fit je prilično popularan, i ne bez razloga. To može biti rad sa tegovima, penjanje uz konopac, čučnjevi sa skokom na kutiju, i slično. Ono što treba imati u vidu kod ove vrste treninga, je da ne preteraš. Pronađi ono što ti odgovara.

vežbe za mršavljenje

6. Tabata

Jedan od najefektnijih treninga koji podrazumeva set vežbi od po 4 minuta, gde se 20 sekundi vežba, a 10 sekundi odmara (aktivno). Različiti set vežbi se ponavlja u ta 4 minuta, tako da se ubrzava metabolizam i puls, a organizam nastavlja da troši kalorije i posle treninga. Organizam se brzo privikne na ritam 20-10, tako da u tih 20 sekundi treba da daš maksimum – što više ponavljanja i što pravilnije izvođenje vežbi za mršavljenje. Probaj ovaj najefektniji tabata trening od 7 min za celo telo!

HIIT trening

7. Plivanje

Ukoliko ne možeš da izdržiš trčanje, ili samo želiš da ubaciš neke vežbe za mršavljenje koje manje opterećuju zglobove, probaj da ubaciš plivanje u rutinu za vežbanje. Plivanje aktivira sve grupe mišića. U vodi to nekada i ne osetimo, ali što više krugova napraviš, osetićeš kako se kalorije troše a mišići jačaju!

8. Preskakanje vijače

Ako se vratiš u detinjstvo, setićeš se ove aktivnosti, koja je super efektivna! Preskakanje vijače je pristupačno, zabavno, a troši mnogo kalorija i pored toga jača mišiće. Ove vežbe za mršavljenje možeš da radiš bilo gde, samo je potrebna vijača i par patika. Probaj da menjaš ritam, način preskakanja i da se ujedno i zabaviš.

vežbe za mršavljenje

Koje god vežbe za mršavljenje da izabereš, vodi računa o ishrani, kako bi što pre videla rezultate. I ne odustaj!

Please follow and like us:
error
Close Menu