7 jesenjih namirnica koje mogu da vam ojačaju imuni sistem u sezoni prehlada i gripa

Jesen, osim opalog lišća, sa sobom donosi i hladnije dane, a samim tim i veći rizik od prehlada i gripa. U tim danima je potrebno da što više ojačate imuni sistem, kako bi manje bio podložan prehladama.

Iako ne postoje namirnice koje mogu da garantuju da se nećete razboleti, ipak, postoje namirnice koje u sebi imaju dosta zdravih sastojaka, kako bi vam održali jak imuni sistem. Ovde navodimo 7 namirnica koje mogu pomoći da ojačate svoj imuni sistem. Pored toga, ne zaboravite da je kvalitetan san jako bitan.

namirnice za imuni sistem

1. Sok od pomorandže

Pomorandže su najsvežije u kasnu jesen, i sok od pomorandže je napitak za koji se najčešće uhvatimo kada je sezona prehlada. I to ne bez razloga. 100% sok od pomorandže sadrži vitamin C, sastojak koji ojačava imuni sistem. Jedna čaša soka od pomorandže ima više od 100% preporučene doze vitamina C. Takođe, sadrži i dosta karotenoida kao što su beta i alfa karoten, koji pomažu u formiranju vitamina A u telu, a koji je veoma važan sastojak za imuni sistem.

sok od narandže

2. Nar

Nar se smatra super namirnicom jer sadrži dosta hranljivih sastojaka. Ovo sezonsko voće može da zaštiti od širenja i razvoja bakterija i virusa. I sok od nara i semenke nara su podjednako bogate vitaminom C i sadrže dosta hranljivih sastojaka.

nar

3. Beli luk

Beli luk prirodno sadrži alicin, jedinjenje koje nastaje usitnjavanjem ili žvakanjem, a za koje je dokazano da je dobro za održavanje imunog sistema. Rezultati jednog istraživanja pokazuju da dnevni unos belog luka može smanjiti simptome prehlade i gripa.

4. Batat ili slatki krompir

Prirodna narandžasta boja koja se nalazi u batatu, je zbog bogatog sadržaja beta karotena. To je prirodni antioksidans, koji se u telu pretvara u vitamin A. S obzirom da su niski nivoi vitamina A povezani sa lošijim imunim sistemom, održavanje adekvatnog unosa je ključno tokom jeseni.

5. Brusnica

Dokazano je da sastojci koji se nalaze u soku od brusnice pomažu u sprečavanju gripa. Iako je sezona brusnica na jesen, u njima možete uživati tokom cele godine u sušenom ili zamrznutom obliku. Pored toga, možete popiti i sok od brusnice za jači imuni sistem.

6. Bundeva

Bundeva je ukusan dodatak bilo kom obroku i prepuna hranljivih sastojaka kao što je beta karote, koji se u telu pretvara u vitamin A. Istraživanja pokazuju da vitamin A može ojačati imuni sistem i pomoći u borbi protiv infekcija. Bundeva takođe sadrži vitamin C, hranljivi sastojak koji je poznat po tome da pozitivno utiče na imuni sistem.

7. Grožđe

Grožđe je zdravo za srce i na više načina je dobro za imuni sistem i zdravlje. Dokazano je da grožđe sadrži dosta sastojaka koji imaju pozitivan uticaj na imunitet.

Hidratacija je presudna za optimalni imuni sistem, a grožđe je namirnica sa preko 80% vode. Osim što je zdravo, zadovoljiće i vaše potrebe za dezertom!

Please follow and like us:
error
Close Menu