Najčešće greške kod mršavljenja i kako da ih izbegneš

Sigurno si imala situaciju da želiš da smršaš, ali nikako ne ide. Svi smo prošli kroz to, nisi sama.

Potpuno je moguće da ostvariš svoj cilj, ali se trudi da izbegneš ove najčešće greške kod mršavljenja.

1. Oslanjaš se na drastične dijete

Postoje dva načina da smršaš – da ti nešto postane način života ili uz pomoć dijeta. Ako odrediš sebi da smršaš 5kg za 10 dana, to je drastična dijeta. Možda ne unosiš ništa osim limunade ili kupusa u toku dana i smanjiš unos kalorija, pa samim tim i smršaš. Ali kada unosiš tako malo kalorija dnevno, treniraš organizam da radi sporije. Kada završiš sa dijetom, kao rezultat imaš organizam koji sporije sagoreva kalorije, pa se kilogrami vrate ili se još više ugojiš.

greške kod mršavljenja

2. Ne pripremaš obroke unapred

Veoma česta greška, jer kada nemaš unapred pripremljeno ili makar isplanirano šta ćeš jesti, dohvatiš prvo što ti padne šaka! Kada pripremaš obroke unapred, ne moraš da razmišljaš i gubiš vreme u toku dana – znaš da je sve što si spremila hranljivo, ukusno i zdravo. Priprema obroka može biti korisna i kada ideš na posao, jer nikad ne znaš koje su opcije za hranu u okolini.

greške kod mršavljenja

3. Preskačeš doručak

Preskakanje doručka je česta greška kod mršavljenja, jer deluje kao jednostavan način da smanjiš kalorije. Međutim, možeš biti gladna u ostatku dana, pa da se prejedeš za ručak ili da ubaciš neplanirane grickalice, pa onda pojedeš mnogo više nego što si planirala ili što ti je potrebno. Zdrav doručak koji je bogat proteinima i vlaknima može smanjiti osećaj gladi u ostatku dana.

4. Ne vodiš računa o tome šta i koliko grickaš

Kada jedeš iz dosade ili zbog nervoze, to može biti zamka za mršavljenje. Najčešća greška kod mršavljenja je kada jedeš čak i onda kada to organizmu nije potrebno. Kada dođeš na ideju da bi nešto da pojedeš a da nisi gladna, stani i popij veliku čašu vode. Sačekaj 10ak minuta i vrlo verovatno će te osećaj proći.

Često usput grickamo sve što nađemo na stolu – malo čipsa, pereca, parče torte… ali ako si zaista rešena da smršaš, potrebno je da vodiš računa o tome šta grickaš i da pronađeš zdravije grickalice koje ti mogu pomoći da prevaziđeš „krizu“ 😊

5. Ne spavaš dovoljno

Možda ćeš osećati više energije kada se hraniš zdravo i redovno vežbaš. Međutim, nemoj sebi da kradeš san. San je veoma važan i minimum 6-7 sati sna dnevno je veoma bitno kako za ravnotežu organizma, tako i za oporavak mišića i mršavljenje.

Zbog čega je to bitno? Ukoliko tvoj organizam nema dovoljno sna, usporava se metabolizam. Zbog toga, spavaj dovoljno, i telo će ti biti zahvalno.

greške kod mršavljenja

6. Unosiš previše kalorija kroz piće

Česta zamka kod mršavljenja su pića – sokovi i alkohol. To može biti jedna čaša nekog omiljenog pića, ali alkohol je pun šećera i kalorija, tako da sigurno treba da vodiš računa o tome pre nego što nazdraviš! 😊

greške kod mršavljenja

7. Ne piješ dovoljno vode

Voda je neophodna za sagorevanje kalorija. Ukoliko dehidriraš, metabolizam se uspori, a samim tim i sporije mršaviš. Zato se obavezno hidriraj i popij čašu vode posle svakog obroka ili grickanja.

8. Ne unosiš dovoljno mlečnih proizvoda

Punomasno mleko, sir i sladoled su tabu tema za većinu kada žele da smršaju, ali to može biti kontraproduktivno. Neka istraživanja su pokazala da telo sagoreva više masti kada ima dovoljno kalcijuma. Ne treba potpuno izbaciti mlečne proizvode, ali možeš da biraš opcije sa manje mlečnih masti u sebi.

9. Ne vežbaš dovoljno ili samo vežbaš

Možda se hraniš zdravo, ali nemaš nikakvu fizičku aktivnost. A možda samo treniraš, a jedeš šta stigneš.

Kada počneš da gradiš mišiće, metabolizam se ubrzava i možeš da potrošiš više kalorija tokom dana i čak i da pojedeš više. Međutim, ako konstantno vežbaš ali ne jedeš dobro, to je takođe problem. Ne kaže se tek onako da se trbušnjaci grade u kuhinji 😊

To je zbog toga što je fitnes zapravo 80% ishrane, a 20% vežbanja.

greške kod mršavljenja

10. Postavljaš sebi nerealne ciljeve

Kada sebi zacrtaš da treba da smršaš 10 kg za nedelju dana, verovatno si sebe osudila na propast u startu. Kada znamo da je nešto nedostižno, nekada se uopšte ne potrudimo da probamo. Realni cilj je veoma bitan kod mršavljenja, a svaki pomak je bitan, čak i minimalni.  

Ne treba sebe da opterećuješ svakodnevno i da se meriš 5 puta dnevno. Umesto toga, razmišljaj o tome kako se osećaš, koliko energije imaš i kako ti stoji odeća.

Please follow and like us:
error
Close Menu